Graves sjukdom

2017 blev jag sjuk i Graves, också kallad giftstruma.

Det är vanligt att sjukdomen debuterar efter en stark psykisk stress, som för mig, jag hade också arvsanlag för den.

Vintern -17 började jag gå ner i vikt och en konstig liten svullnad hade lagt sig under mitt vänstra öga, jag tänkte inte så mycket på varför utan hade fullt upp, jag hade precis flyttat och var i färd att starta upp ett nytt kapitel i livet. Kort efter träffade jag också min kärlek.

Jag kände mig sliten, trött men ändå uppskruvad, jobbade som en galning och efterfrågade ständigt fler arbetsuppgifter, jag kom liksom inte till ro. Mina händer hade börjat skaka och mitt hjärta slog dubbelslag så fort jag försökte varva ner.

När vi hälsade på hos min bror åkte vi tunnelbanan in till stan, jag iklädd bara en tunn wc-t jacka fast det var vinter,men jag var så varm hela tiden.

När min puls låg på 120-130 slag/ min förstod jag att något var fel.

Mina provresultat visade på giftstruma, och behandling sattes in.

Nu började en lång resa som fortfarande pågår. Jag kände mig snabbt lite bättre efter någon månads medicinering, men mitt humör åkte bergochdalbana och mina ögon blev bara sämre. Diagnos endokrin oftalmopati som är en följd av Graves.

Mitt ena öga började bli stirrigt (ögonlocket drog sig uppåt) och det andra ögat var ilsket rött, jag hade lite svårt att fokusera blicken och skelade lite lätt.

Och nu var det dags att förnya körkortet.

Ingen kul historia det där, tog om flera gånger. Hade hört att man kunde knipa med fulögat vid foton men det gick sådär 😅.

Nåja, idag har det rättat till sig ganska bra men jag är fortfarande svullen mer eller mindre och min ork är fortfarande lite dålig.

Men livet är bra härligt ändå!

2 reaktioner till “Graves sjukdom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s